Zanimivosti

Le nekaj metrov od naše domačije se nahaja galerija in atelje Skubin z unikatno umetniško keramiko. Na bližnjem gričku si lahko ogledate cerkev Marije na jezeru s čudovitim poznogotskim oltarjem ali pa se odpeljete na grad Dobrovo na ogled stalne razstave velikega slikarja, briškega rojaka Zorana Mušiča. Dvajset kilometrov je od Brega oddaljena slikovita srednjeveška vasica Šmartno, polovico manj (10 km) pa znameniti Čedad (Cividale).
Tisti, ki radi raziskujete naravo, se boste naužili lepot Krčnika, naravnih kotlin, ki jih je izdolbel potok Kožbanjšček, ali pa v bližnjem Golem Brdu občudovali edinstveno rastišče lepega jegliča.
Če vas zanimajo dogodki iz prve svetovne vojne, se boste povzpeli na Sabotin (25 km) ali se odpeljali v Kobarid (40 km), kjer si boste ogledali vojaški muzej. Sveta Gora nad Solkanom (30 km) in Stara Gora nad Čedadom (Castelmonte) (15 km) vas bosta navdušili s svojo mogočno baziliko, razgledni stolp v Gonjačah (20 km) pa vam bo razprl prečudovit pogled na Alpe, Dolomite, Furlanijo in Kras vse do morja. In če boste imeli srečo z vremenom, boste v daljavi lahko zaslutili Benetke, ki so od nas oddaljene 120 km. Skrivnostni podzemni svet vam bo razkrila Postojnska jama (80 km), v vročih poletnih mesecih se lahko ohladite v morju (do Gradeža je 40 km), se povzpnete na “briški Triglav”, kot pravimo Brici Koradi (812 m) ali pa se podate na potep v pol ure vožnje (25 km) oddaljeni Videm (Udine).

Tisti, ki vas mika kulturno dogajanje, lahko obiščete festival Poezije in vina v Medani (jeseni), pomladni ali jesenski MMMart (prav tako v Medani), poletni Mittelfest v bližnjem Čedadu, koncerte in razstave v Šmartnem, in če ste radi v družbi veselih ljudi in vas zanimajo množične prireditve, vam predlagamo obisk Praznika češenj, prireditve Brda in vino, Praznika vina in olja, martinovanja… Več o kulturnih in drugih dogodkih v Brdih najdete na spletni strani www.brda.si . Priložnosti za koristno in prijetno preživljanje dopustniških dni je torej na pretek.

In čisto na koncu: Brda in njeni ljudje vas bomo radi in gostoljubno sprejeli!